Ιστορίες να Ονειρεύσαι…
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως η χθεσινή 13η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας που διοργάνωσαν το Rivergate και το Πανεπιστήμιο Frederick, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Η ιστορία πίσω από τις Ιστορίες να Ονειρεύεσαι…
Πριν από κάμποσα χρόνια μια οικονομόλογος, βιβλιοπώλης, εμψυχώτρια βιβλιοφιλικών δράσης, τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδα και ενεργό μέλος του ΔΣ του IBBY CY ονειρεύτηκε τη δημιουργία μιας Ημερίδας Παιδικής Λογοτεχνίας με στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν τρόπους προσέγγισης παιδικών βιβλίων και την παιδική αξιοποίησή τους. Το όνειρό της Αίγλης Τούμπα αγκαλιάστηκε από τους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου Frederick και οι Ιστορίες να ονειρεύσαι αποτελούν έναν θεσμό πια για την Κύπρο. Για πρώτη φορά στις 27 Μαρτίου η ημερίδα αυτή άνοιξε και για το ελληνικό κοινό -και όχι μόνο. Στο δικό μου εργαστήριο συνδεθήκαμε με εκπαιδευτικούς όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από τη Νορβηγία, την Αμερική και την Ιταλία. Πολύ απλά γιατί τα όνειρα δεν έχουν πατρίδα…
Θέμα: Τα παραμύθια αγγίζουν τις Καλές Τέχνες
Αρχιτεκτονική, Ζωγραφική, Θέατρο, Λογοτεχνία, Μουσική, Χορός
Οι εμψυχωτές:
Λιάνα Δενεζάκη, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Μάρω Θεοδωράκη, Μαριλένα Καββαδά, Άννα Κουπάνου, Θεοδωρής Παπαϊωάννου
Η δική μας έκθεση ζωγραφικής
Το εργαστήριό μου στηρίχτηκε στο 8ο σετ της σειράς Παραμυθοκάρτες, που δημιουργήσαμε με τον Μάνο Κρόκο, με θέμα τη ζωγραφική και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι.
Περιγραφή του εργαστηρίου:
Ο λόγος γεννά εικόνες και οι εικόνες ισοδυναμούν με χίλιες λέξεις. Η λογοτεχνία επηρεάστηκε αμέτρητες φορές από την τέχνη της ζωγραφικής κι άλλες τόσες συνέβη το αντίστροφο. Για παράδειγμα, ο Δον Κιχώτης μαζί με τον σύντροφό του Σάντσο Πάντσα, πρωταγωνιστές του κλασικού έργου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, ζωγραφίστηκαν από τον Πάμπλο Πικάσο με πολύ απλές, αλλά σίγουρες γραμμές. Τόσο απλές και τόσο τολμηρές, όσο οι γραμμές των παιδιών.
Σε αυτό το εργαστήρι θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της τέχνης και θα αναφεροθούμε σε ρεύματα ζωγραφικής που επηρέασαν τον κόσμο μας. Θα σταθούμε σε γνωστά έργα τέχνης και θα δημιουργήσουμε τα δικά μας με υλικά, που υπάρχουν στην τάξη, στη φύση, γύρω μας, ακόμα και στην… κουζίνα μας.
Με αφετηρία το βιβλίο «Μαμά, φτιάξε μου μια μάγισσα!» θα πειραματιστούμε με τεχνικές προκειμένου να εικονογραφήσουμε τα κύρια σημεία του, με σκοπό να δημιουργήσουμε πίνακες για μια προσωπική, αλλά ολοκληρωμένη έκθεση ζωγραφικής, που θα μας αφηγηθεί όχι μία, αλλά πολλές διαφορετικές ιστορίες.
Το παράπονό μου
Μοναδικό παράπονο που έχω είναι ότι δεν γινόταν να παρακολουθήσουμε κι εμείς τα υπόλοιπα εργαστήρια, καθώς γίνονται παράλληλα. Κι ήθελα τόσο να τα δω ΟΛΑ!
Η καθιερωμένη σέλφι:
Kάθε φορά που τελειώνει μια ημερίδα έχει καθιερωθεί μία σέλφι. Γιατί να το χαλάσουμε φέτος;
Από το control room:
Κέντρο καλεί Δενεζάκη! Κέντρο καλεί Δενεζάκη!
Από το control room η Αίγλη Τούμπα μαζί με την Νατάσα Φρεδερίκου που μοιράζονται και υλοποιούν το ίδιο όραμα.
Στα σχόλια δεξιά οι απαντήσεις στην ερώτηση: Τι «βλέπετε» κοιτάζοντας το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι Μόνα Λίζα; Και με το «τι βλέπετε;» εννοούμε ακριβώς αυτό. Όχι, τι αισθάνεστε μπροστά σε αυτό το έργο, ούτε τι ξέρετε γι’ αυτό…
Στιγμιότυπο
Και τέλος, μία από τις φωτογραφίες που μου έστειλε χθες βράδυ στο inbox μου η συγγραφέας και καλή μου φίλη Κατερίνα Παπαποστόλου που συμμετείχε στο εργαστήρι. Ιδέα δεν έχω τι έλεγα εκείνη την ώρα και είχα παθιαστεί τόσο.
Κλείνοντας:
Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν στο εργαστήριό μου και ελπίζω να το απόλαυσαν όσο κι εγώ. Ωστόσο, πρέπει να ζητήσω κι ένα συγνώμη σε όσους δεν κατάφεραν να εγγραφούν καθώς οι θέσεις ήταν περιορισμένες και έκλεισαν σχεδόν αμέσως.
Κι ένα δωράκι για το τέλος:
Σε αυτόν τον σύνδεσμο που έχουν δημιουργήσει οι εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι θα βρείτε αρκετό Υλικό που θα φανεί χρήσιμο σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς ειδικής και γενικής αγωγής, λογοθεραπευτές, αλλά και γονείς σχετικό με τις Παραμυθοκάρτες και τα βιβλία μας.