Ανακάλυψα τυχαία ένα προγραμματάκι, το Noisy Typer https://vimeo.com/45668483, το οποίο μπορεί να κάνει το πληκτρολόγιο ενός φορητού υπολογιστή να ακούγεται σαν παλιά γραφομηχανή. Χρήσιμο για ανθρώπους που αγαπούν τον ήχο των πλήκτρων της, αλλά δεν μπορούν να αποχωριστούν με τίποτα τις δυνατότητες που προσφέρει στη δουλειά τους η σύγχρονη τεχνολογία. Είδα το βίντεο και αμέσως μετά αναρωτήθηκα ποιος να ήταν ο πρώτος συγγραφέας που έγραψε ποτέ σε γραφομηχανή. Με χαρά ανακάλυψα πως ήταν ο αγαπημένος μου Μαρκ Τουαίν. Αν είχα μια μηχανή του χρόνου, θα ήταν σίγουρα ένας από αυτούς που θα ήθελα να γνωρίσω. Από την άλλη όμως, πιστεύω πως αν ο Μαρκ Τουαίν ερχόταν με μια τέτοια μηχανή στο σήμερα, καθόλου δε θα νοσταλγούσε τον ήχο των πλήκτρων. Ήταν γνωστό πως λάτρευε τις καινοτομίες και αγκάλιαζε με λαχτάρα το καινούριο.
Στην αυτοβιογραφία του, που εκδόθηκε το 1904, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήμουν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που είχα τηλέφωνο στο σπίτι μου και ο πρώτος που εισήγαγα τη γραφομηχανή στη λογοτεχνία». Δηλώνει επίσης ότι το πρώτο έργο που έγραψε σε γραφομηχανή ήταν ο Τομ Σώγερ. Αυτό κάποιοι το αμφισβητούν, καθώς παρέδωσε τον Τομ Σώγερ σε χειρόγραφη μορφή και ήταν ένα άλλο έργο του, η Ζωή στον Μισσισίπη, το οποίο έδωσε δακτυλογραφημένο επτά χρόνια αργότερα. Ωστόσο, κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Μαρκ Τουαίν ήταν ο πρώτος συγγραφέας που χρησιμοποίησε γραφομηχανή.
Το 1874 αγόρασε μία Remington Sholes and Gliden έναντι 125 δολλαρίων – μεγάλο ποσό για την εποχή. Στην αρχή ενθουσιάστηκε. Η ταχύτητα και η δυνατότητα να γράφει «57 λέξεις το λεπτό» τον συνάρπασαν. Μετά όμως άρχισε να βρίσκει ψεγάδια. Η γοτθική γραμματοσειρά στα κεφαλαία γράμματα του φαινόταν αντιαισθητική. Τον κούραζε που δεν μπορούσε να γράφει ταυτόχρονα σε πεζά και κεφαλαία γράμματα. Γι’ αυτούς και μια σειρά ακόμα λόγους, έστειλε δύο φορές επιστολή προς την εταιρεία Remington, την οποία συνόδευε η γραφομηχανή του. Και τις δύο φορές η γραφομηχανή τού επιστράφηκε.
Στην επιστολή του προς την εταιρεία ο Μαρκ Τουαίν έγραφε, ανάμεσα στα άλλα: «Η γραφομηχανή διαφθείρει την ηθική μου, γιατί με κάνει να θέλω να βρίζω!» Να θυμίσω πως ο γνωστός για το έργο του μα και τα αποφθέγματά του συγγραφέας έχει πει επίσης το αξεπέραστο: «Αν είσαι θυμωμένος, μέτρα μέχρι το 4. Αν δε σου περάσει, βρίσε!»
Το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο έχει τον τίτλο: «Who is Mark Twain?» και νομίζω θα του άρεσε.